När frågan kom från Älmhult insåg man snart i Agunnaryd att en viktig ingrediens för att lyckas är att bygga konceptet utifrån det som kallas ”agunnarydsandan”. Konceptet ”Agunnarydsgillet” drivs och ägs idag utav Ranglaköps Gård, med Ingmar och Helén Nilsson i spetsen. Men hela konceptet bygger på att vi tar vara på de olika kompetenser som finns i socknen. Ingen är expert på allt, men tillsammans kan vi bygga något riktigt bra. Agunnarydsgillet har gett upphov till ett antal arbetstillfällen och enskilda företag inom såväl guidning, berättande, matlagning och servering. Samtliga inblandade i Agunnarydsgillet är hemmahörande i Agunnaryd med omnejd.
Agunnarydsgillet är i grunden ett traditionellt småländskt gille i Agunnaryds bygdegård, där vi kan ta emot sällskap på upp till 120 personer. Under detta mat- och upplevelsepaket bjuds våra gäster ett traditionsenligt småländskt smörgåsbord med kalla och varma rätter, avslutningsvis serveras givetvis ostkaka. Matupplevelsen varvas på ett festligt sätt med en utbildning i det småländska kulturarvet. Våra gäster får ta del av ett föredrag som beskriver det vi kallar ”agunnarydsandan”. Ur ett agunnarydsperspektiv berättas också historien om hur en ”bonnahere” från Agunnaryd startade och byggde upp världens största möbelföretag. Ett Agunnarydsgille vore inte heller komplett utan en unik underhållning av hög klass. Givetvis så stödjer vi vår lokala lanthandel, där de flesta av varorna till smörgåsbordet införskaffas. Råvarorna på smörgåsbordet kommer till största del från utvalda småländska matproducenter, ofta direkt från lokala gårdar, där även den småländska skogen tillhandahåller några vilda inslag.