Historik

"Kan ni ordna ett Agunnarydsgille?"

Frågan kom år 2012 från ett stort och välkänt möbelföretag i Älmhult. Det fanns ett intresse från deras sida att visa upp sitt ursprung genom att ta med sina medarbetare från hela världen hem till Agunnaryd. Konceptet ”Agunnarydsgillet” växte fram med utgångspunkt från den småländskaste av alla festlokaler – Bygdegården! Agunnarydsgillet erbjuder i dagsläget företag och grupper möjligheten att uppleva ”Småland for real”, där den småländska mat- och festtraditionen sätts i fokus.

När frågan kom från Älmhult insåg man snart i Agunnaryd att en viktig ingrediens för att lyckas är att bygga konceptet utifrån det som kallas ”agunnarydsandan”. Konceptet ”Agunnarydsgillet” drivs och ägs idag utav Ranglaköps Gård, med Ingmar och Helén Nilsson i spetsen. Men hela konceptet bygger på att vi tar vara på de olika kompetenser som finns i socknen. Ingen är expert på allt, men tillsammans kan vi bygga något riktigt bra. Agunnarydsgillet har gett upphov till ett antal arbetstillfällen och enskilda företag inom såväl guidning, berättande, matlagning och servering. Samtliga inblandade i Agunnarydsgillet är hemmahörande i Agunnaryd med omnejd.

Agunnarydsgillet är i grunden ett traditionellt småländskt gille i Agunnaryds bygdegård, där vi kan ta emot sällskap på upp till 120 personer. Under detta mat- och upplevelsepaket bjuds våra gäster ett traditionsenligt småländskt smörgåsbord med kalla och varma rätter, avslutningsvis serveras givetvis ostkaka. Matupplevelsen varvas på ett festligt sätt med en utbildning i det småländska kulturarvet. Våra gäster får ta del av ett föredrag som beskriver det vi kallar ”agunnarydsandan”. Ur ett agunnarydsperspektiv berättas också historien om hur en ”bonnahere” från Agunnaryd startade och byggde upp världens största möbelföretag. Ett Agunnarydsgille vore inte heller komplett utan en unik underhållning av hög klass. Givetvis så stödjer vi vår lokala lanthandel, där de flesta av varorna till smörgåsbordet införskaffas. Råvarorna på smörgåsbordet kommer till största del från utvalda småländska matproducenter, ofta direkt från lokala gårdar, där även den småländska skogen tillhandahåller några vilda inslag.

Boka din vistelse

Ranglaköps Gård kan nu erbjuda företagare, grupper och privatpersoner att uppleva ett Agunnarydsgille. Ranglaköps Gård har fullständiga rättigheter och kan även erbjuda annan catering, events eller evenemang, stora som små. Hittills har över 6000 nöjda gäster från världens alla hörn besökt och upplevt vad Agunnaryd och ”gillet” har att erbjuda. Välkommen du också!

Rulla till toppen